BloGoLod Főoldal ►► Nyugdíj ►► Rokkant nyugdíj megszűnése 2013 - mi lesz 2014-ben?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rokkant nyugdíj megszűnése 2013 - mi lesz 2014-ben?

 

A rokkant nyugdíj megszűnése 2013-ban még kérdéses? Mint köztudott a rokkantsági nyugdíj 2012. január 01-től megszűnt, ami azt jelenti, hogy attól az időponttól kezdve senkinek nem állapítottak meg ilyen ellátást.
A kormány célja a rokkant nyugdíj átalakításával elsősorban költségmegtakarítás volt, másrészt azoknak az ellátottaknak a kiszűrése, akik jogtalanul, illetve indokolatlanul részesedtek ebben az ellátásban. Tény, hogy Magyarországon rémisztően magas azoknak a száma, akik valamilyen rokkantsági ellátást kapnak, illetve akik munkaképtelennek vannak nyilvánítva. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a szám nem valós, és a rendszert ezért felül kell vizsgálni. A rokkant nyugdíj megszűnése 2013 évre a következő változásokat hozta. A kormány miután megszüntette a rokkantsági nyugdíjat, átalakította az ellátást, amely két részre lett bontva, rokkant ellátásra, illetve rehabilitációs ellátásra. Megszüntetésre került rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, továbbá a rehabilitációs járadék, a rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék és végül a bányászok egészségkárosodási járadéka is. A rendszer leegyszerűsödött, áttekinthetőbbé vált. Azt, hogy ki melyik ellátásban részesül, azt a Rehabilitációs Bizottság komplex vizsgálata dönti el, ahogyan azt is, hogy ki az, aki semmilyen ellátásban nem részesülhet, mert teljesen munkaképesként került be a rendszerbe.

Megváltozott munkaképességű kategóriába most már csak az a személy kerülhet, akinek az egészségi állapota 60 %-os vagy annál kisebb. A Bizottság komplex vizsgálata dönti el, hogy az ellátott rehabilitálható-e vagy nem. Amennyiben igen, akkor rehabilitációs ellátást kap, ha pedig nem, akkor rokkantsági ellátást. Aki rehabilitációs ellátást kap, annak kötelessége együttműködni a Rehabilitációs Bizottsággal, ami azt jelenti, hogy vállalja, hogy aktív munkahelykeresést folytat, részt vesz azokon a képzéseken, melyeket számára felajánlanak, illetve elfogadja azt a munkahelyet, melyet a Bizottság ajánl neki. Amennyiben az ellátás mellett keresőtevékenységet folytat a jogosult, akkor az ellátás addig az időig megszüntetésre kerül, amik azt a tevékenységet folytatja. Szintén az ellátás leállítása következik be, ha az ellátott keresőképtelenné válik. A rehabilitációs ellátás összeg a minimálbér 30-50 %- a lehet a Bizottság döntése alapján.A rokkantsági ellátásban részesülők munkavállalása korlátozva van, ami azt jelenti, hogy abban az esetben részesedhet az ellátásban, amennyiben a munkabére egymást követő 3 hónap átlagát véve nem haladja meg az aktuális minimálbér 150 %-át. Rokkantsági ellátásra jogosultak azok az öregségi nyugdíjkorhatártól 5 évre vagy annál közelebb lévő ellátottak is, akiknél a Bizottság azt állapította meg, hogy foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve tartós rehabilitációt igényelnek. A rokkantsági ellátás összege 2013, 2014-re nem lehet kisebb a mindenkori minimálbér 30 %-ánál, és nem lehet nagyobb a minimálbér 150 %-nál. Mind a két ellátásnál meg kell felelni még a következő elvárásoknak. Nem rendelkezhetnek rendszeres pénzbeli ellátással, nem folytathatnak keresőtevékenységet, és végül az ellátás igénylésének a napjától számított 5 éven belül rendelkezniük kell legalább 1095 nap biztosított jogviszonnyal.

 


Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***