BloGoLod Főoldal ►► Nyugdíj ►► Öregségi nyugdíjminimum 2014 összege - Ön is érintett?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Öregségi nyugdíjminimum 2014 összege - Ön is érintett?

 

Az öregségi nyugdíjminimum 2014-ben lesz az érdeklődés középpontjában, pedig lehetne, ugyanis egyáltalán nem mellékes, hogy mekkora annak az összege.

Gondolhatjuk, hogy kevés ember van, aki a nyugdíjminimum összegét kapja, ugyanis jellemzően mindenki rendelkezik valamennyi munkaviszonnyal, amely után kapja a nyugellátását. Ez így is van, de nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy a nyugdíjminimum összege nem csak a nyugdíjasokra vonatkozik, hanem egyéb más ellátásoknál is a nyugdíjminimum összegéhez van kötve a kifizetés nagysága. Így máris érdekesebb a dolog. Ezek után járjuk kissé körül, hogy az öregségi nyugdíjminimum 2014-ben hogyan is fog alakulni.Kezdjük azzal, hogy az öregségi nyugdíjminimum megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a közgazdasági fogalmával. Így talán mindenkinek ismerősebb a fogalom. Az öregségi nyugdíj legkisebb összege,- amint a fogalomból is egyértelmű-, az a legkisebb nyugdíj, amely ezen a jogcímen magyar állampolgárnak adható, amennyiben betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ez az összeg 2013-ban 28.500 Ft, és a jelenlegi gazdasági, politikai helyzetet látva, azt kell, hogy mondjuk, hogy várhatóan ez 2014-ben sem fog emelkedni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben nem emelkedik 2014-ben sem az öregségi nyugdíj legkisebb összege, akkor már 6 éve nem emelték, ami kissé meglepő, és talán azt is mondhatjuk, hogy nem igazságos. Miért nem igazságos? Azért, mert akik ezt a mértékű ellátást kapják, akár mint öregségi nyugdíjat, de akár, mint gyet, vagy gyes, azoknak 6 éve ugyanabból az pénzből kell megélniük 6 éve. Az árak emelkedését, és az inflációt figyelve ez azt jelenti, hogy ennek az összegnek a reálértéke már köszönő viszonyban sincs a 2008-as vásárlóerejével. Az előbb említettük a gyed, és a gyes ellátásokat, ami nem véletlen, ugyanis mind a két ellátásnak az alapja az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Tehát, ha a nyugdíjminimum nem emelkedik, akkor a gyed, és a gyes összege sem, azaz azoknak a reálértéke is évről évre csökkent.Láthatjuk tehát, hogy nem lényegtelen dolog, hogy miként is alakul az öregségi nyugdíj legkisebb összege, illetve a nyugdíjminimum, ugyanis különbözőképpen, de rengeteg embert érint, ezért is meglepő, hogy nincs erőteljesebben jelen a köztudatban sem, és a kormányzatban sem. Arra szinte semmi esély, hogy 2014-ben változás jönne ezen a területen, de reméljük, hogy néhány éven belül mégis előtérbe kerül a téma, és a nyugdíjminimum emelése mellett dönt a kormány. 

 


Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***