BloGoLod Főoldal ►► Nyugdíj ►► Nyugdíjtörvény 2013-ban - lesz változás 2014-re? - nálunk megtudhatja
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nyugdíjtörvény 2013-ban - lesz változás 2014-re? - nálunk megtudhatja

 

A legnagyobb kérdés a nyugdíjtörvény 2013-as átnézése során az, hogy mi lesz velünk, ha nyugdíjasok leszünk. Lesz-e egyáltalán olyan, hogy nyugdíj, vagy megszűnik, és mindenki él idős korára, ahogyan tud, vagy amennyire előre látó volt, illetve amennyire a lehetőségei engedték, és előtakarékoskodott?

Tapasztalható a kérdésekkel kapcsolatban az emberek között a bizonytalanság, és nem túlzás kimondani a félelem is. A kormánynak egyszerre feladata, hogy megoldást találjon a kihívásra, és közben megnyugtassa az embereket, hogy lesz nyugdíjuk. Természetesen a kormány sem lát a jövőbe, és kötelessége a polgárokat is úgy tájékoztatni, hogy az a valóságos, pillanatnyi helyzetet tükrözze. Foglaljuk össze röviden, hogy a nyugdíjtörvény 2013 évre vonatkozóan milyen változásokat tartogat.Az egyik legfontosabb változás az, amely azt a szigorú elvárást tartalmazza, hogy csak az kaphasson nyugdíjat, aki betölti a számára előírt öregségi nyugdíjkorhatárt. Ez a gyakorlatban lényegében azt teszi lehetővé az állam számára, hogy az ellátások, különböző jogcímen megadott nyugdíjat visszavegyen, illetve átalakítsa olyan jellegű ellátássá, amely nem számít nyugdíjnak, így arra nem vonatkozik a nyugdíjakra vonatkozó előírások, vagy csak részben. Ilyen különbséget jelent az a lehetőség is, hogy a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járadék a jogosult kérelmére megszüntethetők. Változott a nyugdíjak igénylésének a módszere is, olyannyira, hogy már nem a jogosult adja be az igényét, hanem az ONYF értesíti azokat a személyeket, akik jogosultak lesznek az adott időszakban az öregségi nyugdíjra.

2014-ben megmarad a nőknek az a lehetősége, hogy kortól függetlenül teljes értékű öregkori nyugdíjba mehessenek, amennyiben rendelkeznek 40 év szolgálati viszonnyal, amiből minimum 32 év valóban ledolgozott biztosított időszak. Öregségi nyugdíjban csak az a személy részesülhet, aki legalább 20 év biztosított időszakkal rendelkezik, résznyugdíjat pedig az a személy, aki legalább 15 év jogviszonnyal rendelkezik, és természetesen amennyiben betöltötték a nyugdíjkorhatárt. Változott a nyugdíj kiszámításának a módszere is, ami azt jelenti ténylegesen, hogy kevesebb nyugdíjat kapnak azok, akik 2013-ban illetve az után mennek nyugdíjba. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy az életpálya jövedelmet a bruttó jövedelem valorizációjával állapítják meg, és ennek a jövedelemnek, az elismert biztosított időtől függő százaléka mutatja meg, mekkora összeg lesz a nyugdíjunk. Ez a százalék 40 éves jogviszony esetén 2008 előtt még 80 % volt, de 2013-tól már csak 66 %.A megemelt nyugdíjkorhatár elérése lépcsőzetesen történik, és 2022-ben mennek először nyugdíjba már 65 évesen a jogosultak, akik 1957-ben születtek. Nem számítható be az szabályozás alapján a felsőfokú iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányi idő, csak abban az esetben, ha a tanulmányi idő alatt a minimálbérnek megfelelő jövedelem után az egyéni és munkáltató járulékot megfizeti a tanuló. Természetesen ez a rövid összefoglaló nem tudja maga részletességében bemutatni a nyugdíjtörvényt, már csak azért sem, mert folyamatosan változik. Javasolt minden érintettnek magának a törvénynek az alapos áttanulmányozása.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***