BloGoLod Főoldal ►► Hitel ►► Hitelelengedés - SZJA, EHO fizetése kötelező utána?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hitelelengedés - SZJA, EHO fizetése kötelező utána?


Cikkünkben annak járunk, hogy ha a hitelelengedés lehetőségével tudunk élni, akkor milyen költség vonzata van ennek, már ami az állami kasszába való befizetést jelentheti - EHO, SZJA megfizetése.

Ugyanis nem mindegy, hogy ha jelentős összeget elenged a bank, akkor ez milyen adóteherrel párosul.Az elmúlt időszakban többször felmerült mint lehetőség, hogy a bankok, pénzintézetek a hiteltartozások egy bizonyos részét vagy a teljes egészét elengedik. A jelenlegi állapotok ugyanis megkövetelik, hogy végre a bankok is fellépjenek az eladósodottsággal szemben. Ilyen volt például az árfolyamgát, a a nemfizető adósok hitelének újratárgyalásának során, a Nemzeti Eszközkezelő tulajdonába került ingatlan esetén, illetve a bank "méretének" csökkenéséből kifolyólag. A hitelelengedés után mindkét félnek jelentős kiadásai jelentkeznek. Egyik az EHO egészségi hozzájárulás a másik pedig a személyi jövedelemadó / SZJA megfizetése /. Előbbit az adósnak kell megfizetnie, utóbbit pedig a banknak. Ez egy jelentősebb hitelelengedés során mindkét félre nagy terheket ró.

Két olyan helyzet van, amikor nem kell megfizetni a ezeket a költségeket. Az egyik, amikor a Nemzeti Eszközkezelő veszi meg a lakást, a  másik pedig az, amikor az árfolyamgát lehetőségével élünk. Ez utóbbi azokra az adósokra vonatkozik, akik 90 napon túl nem fizettek. Ebben az esetben a bankok csak akkor kapnak állami garancia vállalást, ha a hitel bizonyos részét elengedik. Ez minden olyan adósra érvényes, aki akiknek ingatlana a szerződéskötéskor meghatározott érték 95%-nál magasabb. Az efeletti részt engedi el a bank. A hitelelengedés SZJA és EHO mentessége 2014-től minden olyan kölcsön esetében érvényesíthető, aminek belső szabályai tartalmazzák az elengedés szabályait.Nézzünk egy-két példát: Ha az ingatlan mértéke 8 millió forint,akkor a 95 százalékos fedezet mértéke 7,6 millió forint. Elengedhető tartozás 400 ezer, akkor a EHO mértéke 64 ezer forint. Ha a hitelelengedés mértéke 2,4 millió forint, akkor a fizetendő EHO 384 ezer forintra növekszik. A 27%-os SZJA összegét a bank fizeti.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***