BloGoLod Főoldal ►► Hitel ►► Félszocpol használt lakásra 2015-ben - ha lesz, hogyan lesz?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Félszocpol használt lakásra 2015-ben - ha lesz, hogyan lesz?


Sokan teszik fel a kérdést, hogy lesz-e félszocpol használt lakásra 2015 –ben. Természetesen nem véletlen a nagy érdeklődés, ugyanis jelen pillanatban használt lakásvásárláshoz

alaphelyzetben nem lehet igénybe venni állami támogatást, hacsak nem számítjuk ide a kamattámogatásos hiteleket. A hitel azonban hitel marad, még akkor is, ha a kamat egy részét az állam átvállalja. Ahhoz, hogy a használt ingatlanpiac erőteljesebb mozgásba lendüljön az állam részéről komolyabb segítségre lesz szükség. Az új lakások piacán a szocpol komoly segítséget jelent a lakásépítőknek, illetve vásárlóknak. Ugyanakkor az is tény, hogy a használt lakáspiac sokkal nagyobb, mint az új, ezért fontos, hogy az állam ott is megjelenjen, és mankót nyújtson a vásárlóknak. Várható-e, hogy lesz félszocpol használt lakásra 2015 folyamán? Nézzük meg, hogy mit is lehet erről tudni jelenleg.A félszocpollal kapcsolatban időről-időre felröppennek olyan információk, amelyek annak újbóli bevezetését vetítik előre, de sajnos az a mai napig nem valósult meg. A kormány a gazdasági nehézségek miatt az elmúlt években beszűkült mozgástérrel rendelkezett, de annak ellenére számtalan módin igyekezett segíteni a lakosságot, amelyek között meg kell említeni a gyermekvállalással kapcsolatos támogatások nagymértékű emelését, illetve a lakásvásárlással, és építéssel kapcsolatos támogatások növelését. Azonban ez utóbbi esetében még nagyon sok a teendő, és még csak a kezdetén van a kormány. Ahhoz ugyanis, hogy megélénküljön a lakáspiac, sokkal komolyabb támogatási rendszer kiépítésére van szükség.

Már 2013 tavaszán komolyan szóba került a szocpol duplájára emelése, illetve azzal együtt a félszocpol újbóli bevezetése, amelynek a felhasználhatósági köre is kibővítésre került volna. Ez azt jelentette volna, hogy a félszocpolt nem csak bővítésre, tetőtér beépítésre lehetett volna felhasználni, hanem használt lakás vásárlásához is. A törvénytervezetet azonban végül a kormány nem tárgyalta meg. Legutoljára 2014 márciusában röppent fel a hír, hogy bevezetésre kerül a rég várt félszocpol, de sajnos most is csak egy rendelet félreértelmezése történt, ugyanis a kormány csak a fiatalok otthonteremtési támogatásáról szóló rendeletet pontosította. A tévedést az okozhatta, hogy a támogatás mértéke abban az esetben is megegyezik a szocpol felével, és így sokan a fiatalok otthonteremtési támogatását, a félszocpollal azonosították.

Várhatóan 2015-ben lesz előrelépés a félszocpollal kapcsolatosan, ugyanis a kormány már évek óta érzékeli a felmerülő igényt, de bevezetése elsősorban az ország gazdasági helyzetétől fog függeni. Amennyiben a gazdaság pozitív pályára áll, akkor elsők között veszi napirendjére a kormány a félszocpol kérdését, amelynek nem csak az összege lesz magasabb a megszüntetés előtti időszakénak, hanem a felhasználhatósági köre is bővülni fog. A választások, és a kormányalakítás miatt előrelépés inkább 2014 második felében lesz várható.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***